27. september 2010

Grindedrab - trin for trin

Når der er grindedrab på Færøerne, foregår det på en helt speciel måde. Før i tiden, når et skib på havet skulle gøre opmærksom på, at de havde observeret grindehvaler, blev der hejst en trøje op i masten, så folk på land kunne se det. Derefter gik nyheden som løbeind gennem bygden, og mænd og store drenge smed alt hvad de havde i hænderne og løb til havnen.
Nu bliver der give besked via sms og telefon, men det er stadig normalt at man smider det man er i gang med, og løber til havnen.

I hver bygd er der udnævnt en grindeformand eller to, der står for hele fangsten, og har det afgørende ord.

Når hvalerne er opdaget, lokker skibene hvalerne ind på stranden, hvor der står folk klar til at slå dem ihjel.



Alle der har deltaget i drabet bliver skrevet op, for de har ret til en del af hvalkødet. Selvom man kommer for sent til at slå hvalerne ihjel, bliver man skrevet op, da man har vist sin gode vilje. Det er grindeformanden der afgør, hvornår der ikke længere kan blive skrevet folk på listen.

Hvalerne bliver hægtet til skibene og trukket til en nærliggende havn, hvor de bliver trukket op på land




Efterhånden som hvalerne bliver hevet på land, bliver de lagt på række og der bliver skåret op så indvoldene kan komme ud.

Når fangsten skal fordeles foregår det efter en hel speciel metode. Alt afhængig af fangstens størrelse bliver den fordelt til enten bygdens indbyggere (uanset om de har været med til fangsten eller ej) eller til dem der har deltaget i fangsten og er blevet skrevet på listen.

Hvalerne bliver målt med denne specielle målepind, der måler hvor mange skind (antal stykker) der er pr. hval.


 Antallet af skind bliver ridset ind i den ene finne.
Og i hvalhovedet bliver der ridset nr. på hvalen


Når alle hvaler er på plads og målt op, bliver der regnet ud, hvor mange skind der er til hver person. Og der kommer en meddelelse i radioen hvornår hvalerne skal skæres op.

På tidspunktet for udskæringen af hvalerne, møder alle op, og grindeformanden råber oplysninger om, hvem der skal skære hver enkelt hval op. Og så går man i gang med at skære.




Når hele hvalen er skåret op, bliver kødet fordelt i det antal skind der står på finnen, en af mændene vender ryggen til, og så bliver der peget på stykkerne et for et, mens han siger hvem der skal have dem.

Når man er færdig med at skære hvalerne op, bliver resterne slæbt ud på dybt vand og dumpet.

Efterfølgende skal kødet ligge i rindende vand i 24 timer, hvorefter det bliver skåret i mindre stykker. Spækket bliver skåret fra og bliver saltet, så det kan holde sig længere.

Det er meget normalt at dem der har grindekød fordeler til venner og bekendte, da der ofte er meget mere end man selv kan spise. Undersøgelser viser, at man skal passe på med, hvor meget grindekød man spiser, da der er kviksølv i, og det kan give forskellige sygdomme, hvis man spiser for meget.




Jeg har af flere personer uafhængig af hinanden fået fortalt at den måde hvalerne bliver slået ihjel på, er den mest humane måde at gøre det på, og at hvalerne ikke lider. Samtidig har jeg fået oplyst, at der er rigeligt med grindehvaler, og det derfor ikke er til skade for bestanden at disse drab foregår. Derfor kan jeg personligt ikke se noget galt i at det foregår.

En lille anekdote:
Et dansk ægtepar kommer ind på turistkontoret i Torshavn og vil gerne bestille et grindedrab til førstkommende mandag.
På turistkontoret prøver de at fortælle parret, at sådan noget ikke kan bestilles og at man ikke på forhånd ved hvornår der kommer hvaler.
Det forstår parret ikke, og forlader, lettere fornærmet turistkontoret. På vej ud vender damen sig om og spørger: "Så er onsdag også udelukket?"

3 kommentarer:

  1. Rigtig godt, Solveig ;)

    SvarSlet
  2. Sikken oplevelse. Bliver spændende at høre om når vi ses igen. :o)Marianne L

    SvarSlet
  3. Tak Rigmor, så er jeg ikke helt gal på den. Det kan være jeg skal slå mig ned som grindeekspert :-)

    Marianne, det var så spændende. Glæder mig til at fortælle om det, når vi forhåbentlig snart ses igen.

    SvarSlet