18. juli 2010

Søndag den 18. juli 2010

Så blev det sidste dag på Færøerne. Kl. 11.00 skulle vi være klar til at køre mod lufthavnen, som sædvanlig stod Absalon klar til at køre for os.

Det var lidt tåget da vi kørte fra Thorshavn, og det blev åbenbart værre jo tættere vi kom på lufthavnen, så det endte med at vi blev 1½ time forsinket. Men da vi efterhånden har vænnet os til tågen og "Færø-tid" hyggede vi i stedet i lufthavnen. Efter en togtur fra Billund var jeg hjemme kl. 22.40, godt træt efter 11 timers rejse.

Det har været en fantastisk tur og det er helt sikkert ikke sidste gang jeg skal til Færøerne.

Det eneste billede jeg har taget i dag, er af den trøje og det garn jeg købte deroppe - som de siger på på Færøerne "Uld er Færø Guld"


Lørdag den 17. juli 2010

Dagens udflugt startede først kl. 10, så vi kunne sove lidt længe. Vi skulle til Sandoy, hvor en af Færøernes ældste bygder ligger. Undervejs skulle vi besøge Laura som en en af de største skuespillere på Færøerne.

Det blev noget af en gåtur, ikke hvad der var ventet hjemmefra. I starten gik det fint, bortset fra at de regnede, men det havde vi jo tøj på til at klare.
Da vi var kommet et godt stykke på vej, begyndte det at gå nedad, næsten lodret. Det var rigtig hårdt.

Vi skulle ned til huset, der ligger ca. midt i billedet, og det gik næsten lodret nedad
På vej tilbage skulle vi selvfølgelig samme vej, men det var lidt lettere at kravle opad, og så var det blevet tørvej så det hjalp på det.
Undervejs begyndte det at blive tåget, så det blev svært for os at se hinanden, men det varede ikke særlig længe. Vi blev hurtigt spredt, men alle fandt nogle at følges med, og det endte med at blive en hyggelig tur
Tilbage ved bussen fik vi sagt farvel til Laura - derfra fik vi en guidet rundvisning på øen af chaufføren
Om aftenen var der færøsk mad, med skærpekød, fårehoved, torsk, jomfruhummer, kammuslinger og meget mere. Der var også enkelte "danske" rettere, for dem der ikke ville have det andet. Vi sluttede af med, at synge fra det sanghæfte som Lars havde med.

17. juli 2010

Fredag den 16. juli 2010

Dagen var lidt blandet, da der var flyttet rundt på forskellige ting pga. vejret. Der var planlagt en gårtur over fjeldet til Kirkjubø, men da det var temmelig tåget og gråt valgte de fleste af os at lade være. Der var kun 5-6 stk. der gik af sted.

Formiddagen blev brugt meget forskelligt, selv brugte jeg tid på at sortere billeder, finde ud af hvilke der skal fremkaldes og bare slappe á og være mig selv.

Efter frokost var der tur til kunstmuseet og nationalmuseet, det havde jeg ikke den store lyst til at deltage i, så Jannie og jeg tog ud i SMS, et stort indkøbscenter. Og derefter ned i byen.

Kl. 16.00 mødtes vi med de andre, på havnen i Thorshavn, for at tage til Nolsoy, en ø lidt uden for Thorshavn. Vi skulle med Det gode skib Nordlys. Det var meningen at vi skulle sejle rundt om øen, evt. for fulde sejl, men det syntes vejret ikke vi skulle. I stedet regnede og blæste det, og jeg synes bestemt ikke det var sjovt.

Det gode skib Nordlys

Vel ankommet til ø'en gik vi op i kaffestuen for at få varmen, imens lavede skipper og hans hjælper lavede fiskesuppe til os. En rigtig god, tyk, lækker suppe, hvor der var kæmpekrabber til. For at holde varmen fik vi snaps til maden.Da vi havde spist gik vi igen op i kaffestuen, hvor en ornitolog, Jens-Keld, underholdt os om fuglene på øerne.

Turen ud på fjeldet for at se stormsvalerne blev aflyst, da det var for glat at gå derud, så Nordlys bliv liggende i havenen for at tage os med hjem. På det tidspunkt havde jeg det lidt skidt med at skulle sejle med den båd igen, at jeg kun kunne se to muligheder, enten at tage den ordinære færge tilbage til Thorshavn, eller bosætte mig på øen. Som, efter hvad Annika siger, skulle have mange ungkarle.

Efter foredraget gik vi en tur med Jens-Keld for at se på vegetationen på øen, og hans værksted, hvor han udstopper fugle.

Da vi skulle hjemad måtte jeg træffe en beslutning om hvad jeg ville - da vinden havde lagt sig, besluttede jeg at tage med de andre hjem på Nordlys. Det gik godt, men jeg havde også fået en søsygepille.

Hjemme igen fik vi en kop the og så var det på hovedet i seng.

16. juli 2010

Torsdag den 15. juli 2010

Dagen i dag gik ikke helt som planlagt. Det var planlagt at vi skulle se på museer i formiddags for så at køre Kirkjubøur for at se på bispesæde osv. der, og dem der havde lyst kunne gå tilbage over fjeldet.

Men vejret var ikke med os, så det endte med, at vi kørte til Kirkjubøur i morges, så på kirken, bispesædet og en tøjbutik, derefter tilbage på Guesthouse for at spise frokost. Resten af dagen var til fri afbenyttelse.


Indgangspartiet til kirken i Kirkjubøur
Kirken

Kirken indvendig

Inden vi kørte hjem for at spise frokost, stoppede vi og så på udsigten over Thorshavn
Efter frokost gik turen ned i byen, der blev købt cd'ere, færørske trøjer, garn, kigget på butikker og nydt en kop kaffe.
I den færørske musikbutik var der levende musik om eftermiddagen. Et band spillede folkemusik, meget lig Lars Lilholt Band, dog uden sangDesværre øsregnede det, det meste af tiden, så det var lidt svært at nyde byen, men det er da en sød lille by, med mange søde huse.


Om aftenen kom Annikas nevø folketingsmedlem Høgni Hoydal og fortalte om hans holdning til hvordan Færøerne fungerer og hvorfor han mener de skal blive selvstændige. Han var meget veltalende, gav en gennemgang der var til at forstå og kunne svar godt på de spørgsmål der blev stillet. Ikke særlige politiker-agtigt, men han skulle selvfølgelig heller ikke fiske stemmer.

15. juli 2010

Onsdag den 14. juli 2010

I dag har vi været på nordøerne. Forbi Kunoy, bordoy og Vidoy. Desværre er dagene begyndt at smelte sammen, så jeg kan snart ikke huske den ene fra den anden, jeg kan heller ikke huske hvad de små byer vi kommer fordi hedder.

Vi var inde i denne kirke, meget sød og med en rigtig flot tagkonstruktion, jeg kan ikke huske navnet på den, men det får jeg på et tidspunkt


Inde i kirken underholdt Magnus os med historier fra egnen, bl.a. om en neger af den sorteste slags der var kommet til byen, degen blev så forskrækket at han troede det var fanden selv. Han forsøgte også at afsætte den kvindelige præst til ungkarlene, da hun er single


Efter kirken kørte vi til en plantage hvor vi spiste vores medbragte mad. Et fint sted, som Dronningen tjekkede for os, da hun var der i juni .

Derfra videre til Klarksvig, hvor vi så Christianskirken - en rigtig flot kirke
Altertavlen har oprindeligt tilhørt Viborg domkirke, men væggen var fugtig og kunne derfor ikke bære den, så den er endt i Klarksvig
Selve kirken er udformet som en vikingeborg - derfor hænger der også en 8 mands færøbåd i loftet, det skulle være det eneste sted i verden hvor der er det.
Om aftenen var jeg nede i Thorshavn sammen med Jannie. Vi fandt Min Farmors Hus, jeg havde fundet et forleden dag, som jeg troede var det, men det kunne jeg se på fars tegning og det billede jeg havde fået med, at det var det ikke, så jeg måtte derned igen. Det røde træværk er sat på efterfølgende, og er ikke på billedet jeg har med. Men det karaktiske hjørne, er ikke til at tage fejl af.
Derudover er hele Færøerne efterhånden sat i gang for at finde vores slægt. Det viser sig, at vores buschauffør, Absalon, er i familie med os - hans far er fætter til farmors fætter/kusiner, så det er jo tæt :-) Han har sat en masse i gang, for at finde ud af mere om slægten, så det er spændende hvad jeg kommer hjem med af oplysninger.

14. juli 2010

Tirsdag den 13. juli 2010

Noget af det første vi lærte var, at på Færøerne er alt måske, man kan aldrig vide sig sikker på, at ens aftaler bliver overholdt. Der blev øerne også døbt The Island of Maybe af englænderne under 2. verdenskrig.

Vores dagsprogram holder ikke længere, men der bliver bare flyttet om på dem, og ændret en smule. Bl.a. i dag, hvor vi skulle have sejlet fra Thorshavn til Mykines, men på den båd vi skulle med, var den ene motor gået i stykker så det kunne ikke lade sig gøre. I stedet tog vi af sted med bus og Gudrun vores guide var klar til igen at fortælle om det vi så.

Første stop var i bygden Gásadal, som ligger langt ude på landet på øen Vágar, selv i færørske målestok. Indtil 2006 hvor der blev bygget en tunnel gennem fjeldet, gik postbudet hen over fjeldet flere gange om ugen med post til beboerne.

Den sorte plet lige over lysmasten er hullet til tunnellen

Der findes mange måder at slå græsset på taget af husene,
her bruger de en græsslåmaskine


Efter at have brugt en ½ time på at nyde udsigten gik turen videre til Sørvágur hvorfra vi skulle med båden til Mykines. En god tur på ca. 30-45 min. Hold da op en fantastisk ø, der lå en lille by med ca. 50 huse, resten var ren natur, og det gik opad. Meget meget flot
Bevis på, at jeg rent faktisk har været helt oppe på toppen
Efter ca. 1½ time blev vi hentet af båden igen. Denne gang var det kun os der var med, og da vi ikke skulle snydes for en sejltur var båden lejet til at give os en specielt oplevelse. Vi sejlede rundt om øen og videre ud i Atlanterhavet.


Den anden af 2 broer over Atlanterhavet

Mykines i røg og damp, eller en begyndende tåge

Turen fortsatte rundt om og gennem forskellige fjelde


Vi var også inde i flere grotter og fik i det hele taget en fantastisk oplevelse på den 2 timer lange sejltur.


Efter vi var kommet i land gik turen direkte hjem til skolen. Om aftenen så vi det sidste af Færingernes historie som vi startede på i går. Efter det, var der vist almindelig opbrud.


I morgen skal vi ses filmen Barbara - den bliver omtalt flere gange hver dag, og vi har set flere steder, hvor der enten har været optagelser eller noget af historien foregår. Vi har i dag fået at vide, at den Barbara der er skrevet om, faktisk er to personer, en der har levet den gang i 1700-tallet og en dame som Jørgen-Frantz Jacobsen var forelsket i, da han var ung.

12. juli 2010

Mandag den 12. juli 2010

I dag ville farmor være blevet 98 år, så jeg startede dagen med at sende en hilsen opad, hvor jeg ønskede hende tilllykke med dagen, og bad om vi kunne få godt vejr i dag - og det fik vi, i hvert fald det meste af dagen.

Vi har vi været ude og se den nordøstlige del af Færøerne.

Bl.a. var vi over, den ene af to, broer der er over Atlanterhavet, begge ligger på Færøerne, de er ikke ret lange, men de er stolte af dem heroppe.

Efter en fantastisk smuk tur gennem landskabet kom vi til en bygd der hedder Saksun. Hold da op, aldrig har jeg set noget lignende. Der ligger et musem, som kun er åbnet når bondemanden, der bor ved siden af, mener det skal være åbent. Og det er ikke altid han synes det skal være det.


Bondemanden er vist ret sur, hvilket ikke burde være tilladt, når man bor så smukt.

Men det siges at der er uheld med huset og dem der bor i det, én er styret ud over kanten og er druknet, én er død ved et vådeskud og huset har været brændt ned, så der er måske ikke noget af sige til de.


Efter Saksun kørte vi forbi Risin og Kellingin - det siges at en islandsk jætte og hans kone var kommet for at bære Færøerne til Island. Kællingen kravlede i ly af mørket op på fjeldet for at lægge det på sin mands kuldre, men da hun tog fat, stod fjeldet for fast og revnede. kælingen forsøgte igen men da dagen var begyndt at gry, skyndte hun sig ned til sin mand. Netop som de var på vej hjem, stod solen op, og parret blev forstenet.

Derfra til Gjógv, hvor vi spiste frokost og så på naturhavnen og selve byen der har ca. 50 indbyggere.

Det er sjovt hvilke samtaler man kan føre ude i naturen. På kort tid fik vi talt om, vielser på Københavns Rådhus, homoseksuelles rettigheder ved registrering af partnerskab, hvorfor de ikke kan bliv gift, DF fætrene, rockere og mere... hold da op



Kaffen blev drukket ved Funningur, hvor det siges at Færøernes første landnamsmand (viking) Grimur Kamban, boede i 800-tallet.



Til sidst var vi ved Gøtu gamle og nye kirke. I den gamle fik vi at vide, at den kun er i brug, når der bliver bedt om det. Det var også her de to først dåb blev gennemført på færørsk, den ene var der blevet givet tilladelse til, det var der ikke til den anden, men det skete alligevel. Vi mødte senere damen der blev døbt, hvor der ikke var givet tilladelse.
Den nye kirke, som blev indviet i 1995, er meget moderne. Den er udsmykket med glaskunst, både altertavle, lamper, døbefont og prædkiestol.

Derefter gik turen hjem til Thorshavn.

Aftenen blev brugt på at se noget af "Danskernes egen historie" om Færøerne og ellers på at hygge og høre om de gode shoppesteder i Thorshavn.

11. juli 2010

Søndag den 11. juli 2010

Da vi vågnede i morges var udsigten forsvundet, en tyk tåge havde lagt sig over byen.
Efter morgenmaden gik Jannie og jeg på kirkegården der hører til Thorshavs kirke, for at se om vi kunne finde mine oldeforældre, Johannes og Johanne. Jeg havde fået at vide, at dette var den gamle kirkegård og at den nye ligger lidt uden for byen. De viste sig også, at de nok ligger på den nye, da jeg ikke kunne finde dem her.

Flere af de andre var taget til Thorshavn kirke (domkirken), da rygterne sagde, at gudstjenester heroppe skulle være noget helt specielt. Da vi ikke kunne finde olderne på kirkegården gik vi også til gudstjeneste. Det eneste der var specielt ved gudstjenesten var, at den blev holdt på færørsk, og det er nok kun os der synes det er specielt.

Efter frokost gik vi i samlet flok til havnen, hvor vi skulle møde vores guide Gudrun, der viste os rundt i det gamle Thorshavn. Gudrun var rigtig dygtig og kunne en masse gode og sjove historier.

Udsigt over Thorshavn

Skansen

Den gamle hovedgade

Tinganes

Færøernes eneste bindingsværkshus
Aftenen skal vist bare gå med at se fodbold og lave ingenting, vejret indbyder ikke til slendreture i byen